Чабанівська селищна рада
Київська область, Фастівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пояснювальна записка щодо необхідності встановлення нових тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення  по КП «Керуюча компанія Чабани» на 2022 рік

Дата: 10.08.2021 17:16
Кількість переглядів: 200

Для ведення господарської діяльності по наданню послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення КП «Керуюча компанія Чабани» має необхідні дозволи та ліцензії. Для підйому артезіанської води експлуатує 4 артезіанських свердловин водозабору глибиною від 65 до 300 метрів. Постачання води споживачам здійснюється від насосної станції другого підйому. Обсяги відпущеної води визначаються за показниками засобів обліку.

Магістральними та квартальними водопровідними мережами вода подається до мереж по населеному пункту смт. Чабани. На балансі підприємства знаходяться мережі водовідведення, які задіяні в процесі приймання стічної води від споживачів та її транспортування до мереж ПАТ «Київводоканал» на очистку. Стічні води від населення, бюджетних установ та інших споживачів самопливно (безнапірно) надходять до каналізаційно насосних станцій (КНС) в смт. Чабани. Далі за допомогою насосних агрегатів в кількості 2-х шт. перекачуються напірним колектором до колодязя - погашувача, що розташований на колекторі водовідведення ПАТ «Київводоканал».

Об’єми стічної води передаються до ПАТ «Київводоканал» на повну очистку на підставі договору між КП «Керуюча компанія Чабани» та ПАТ «Київводоканал». 

КП «Керуюча компанія Чабани» надає послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення по тарифах, що встановлені рішенням виконавчого комітету Чабанівської селищної ради № 76 від 26.04.2018 «Про затвердження тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення в смт. Чабани» та ввелися в дію з 01 червня 2018 року і відповідно рішення виконавчого комітету Чабанівської селищної ради № 135 від 09.07.2021 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Чабанівської селищної ради Києво-Святошинського району Київської області від 26.04.2018 року № 76» :

На надання послуги з централізованого водопостачання: 

- для бюджетних установ та інших організацій  - 17,45 грн. за 1 куб. м (з ПДВ); 

- для населення  - 15,86 грн. за 1 куб. м (з ПДВ).

На надання послуги з централізованого водовідведення: 

- для бюджетних установ та інших організацій  - 14,67 грн. за 1 куб. м (з ПДВ); 

- для населення  - 14,67 грн. за 1 куб. м (з ПДВ).

КП «Керуюча компанія Чабани» листом направила до Чабанівської селищної ради економічно обґрунтовані витрати з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на 2022 рік для встановлення тарифу. На даний час, тариф для усіх споживачів, з централізованого водопостачання та водовідведення на 2021 рік не встановлений. 

Повна собівартість послуги з централізованого водопостачання на плановий період 2022 року становить 5 346 011,85 грн. Плановий середньозважений тариф на послугу з централізованого водопостачання становить 24,30 грн/м³. Порівняно з чинним тарифом, плановий середньозважений тариф збільшується на 8,44 грн/м³ (53,21%), за рахунок збільшення витрат:

– на прямі матеріальні витрати, у зв’язку із зростанням вартості матеріалів для виконання ремонтних робіт;

– прямі витрати на оплату праці, відбулося зростання соціальних стандартів в плановому періоді на державному рівні,  відповідно зросли витрати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку із зростанням витрат на оплату праці;

– загальновиробничих витрат, за рахунок зростання витрат загальновиробничого призначення; 

– адміністративних витрат, у зв’язку із зростанням витрат планової виробничої собівартості;

– зростання витрат на збут, пов’язане із збільшенням кількості обслуговування абонентів. 

Повна собівартість послуги з централізованого водовідведення на плановий період 2020 року становить 4 386 485,95 грн. Плановий середньозважений тариф на послугу з централізованого водовідведення становить 18,60 грн/м³. Порівняно з чинним тарифом, плановий тариф збільшується на 3,93 грн/м³ (26,79%), за рахунок зростання основних складових тарифу: 

– прямих витрат на оплату праці, у зв’язку із зростанням соціальних стандартів в плановому періоді на державному рівні,  відповідно зросли витрати внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку із зростанням витрат на оплату праці; 

– загальновиробничих витрат, за рахунок зростання витрат загальновиробничого призначення; 

– адміністративних витрат, у зв’язку із зростанням витрат планової виробничої собівартості;

– зростання витрат на збут, пов’язане із збільшенням кількості обслуговування абонентів;

Послуги сторонніх підприємств з очистки стоків, тариф ПАТ «Київводоканал» на послугу з централізованого водовідведення зменшився на 4,93%.

На 2022 рік обсяг реалізації послуг з централізованого водопостачання становить 264 000 м³, обсяг централізованого водовідведення – 283 000 м³. Планові обсяги реалізації послуги з централізованого водопостачання збільшилися на 18 300 м³, що говорить про збільшення споживачів, яким надається послуга. Обсяг централізованого водовідведення збільшився у плановому тарифі за обсяг, який передбачений у діючому тарифі на 59 000 м³, за рахунок збільшення споживачів, яким надається послуга з централізованого водовідведення. Об’єми централізованого водопостачання та централізованого водовідведення визначаються згідно даних приладів обліку. З усіма споживачами КП «Керуюча компанія Чабани» укладені договори про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Облік витрат ведеться окремо по кожному виду діяльності.

Фактично, за базовий період, фінансово-господарська діяльність КП «Керуюча компанія Чабани» з надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення є збитковою (додаток 16, 18). Основні споживачі послуг з з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення є населення смт. Чабани, що у середньому складає 87% від усієї групи споживачів. Тому основним чинником збиткової діяльності підприємства є встановлення тарифів для КП «Керуюча компанія Чабани» нижче від економічно обґрунтованого рівня.

Керуючись нормами чинного законодавства, з метою встановлення економічно обґрунтованих тарифів, комунальне підприємство надає відповідні розрахунки на надання послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Відповідно до розрахунків планової повної собівартості з централізованого водопостачання та водовідведення, планові тарифи з надання даних послуг становитимуть: 

Централізоване водопостачання: 

- для населення, бюджетних установ та інших організацій  - 24,30 грн. за 1 куб. м (з ПДВ).

Централізоване водовідведення: 

- для населення, бюджетних установ та інших організацій  - 18,60 грн. за 1 куб. м (з ПДВ).

 

Зауваження та пропозиції щодо наміру підприємства змінити тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення приймаються в письмовому виді за адресою: смт. Чабани, вул. Машинобудівників, 2А; тел. 044-526-42-88 або на електронну пошту: vujkg2000@ukr.net (з 27.08.2021 року до 17:00 год 09.09.2021 року).


ДОДАТКИ

Зведена форма розрахунку повної собівартості та середньозваженого тарифу на послугу з централізованого водопостачання і водовідведення по КП „Керуюча компанія Чабани”

Зведена форма розрахунку повної собівартості чинного та планового середньозваженого тарифу на послугу з централізованого водопостачання і водовідведення по КП „Керуюча компанія Чабани”


ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ

Інформація щодо процедур в Комунальному підприємстві «Керуюча компанія Чабани» Чабанівської селищної ради Фастівського району Київської області на виконання Постанови КМУ від 11.10.2016 №710


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних