Чабанівська селищна рада
Київська область, Фастівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформаційно-роз'яснювальні матеріали Головного управління ДПС у Київській області

Дата: 01.05.2024 15:19
Кількість переглядів: 71

Фізичні особи - контролери КІК звіти подають одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи

ГУ  ДПС у Київській області нагадує фізичним особам -  контролерам КІК що 30 квітня 2024 року завершується кампанія подання контролюючими особами – фізичними особами Звітів про контрольовані іноземні компанії за 2022 та 2023 звітні періоди.  

П.54 підрозд.10 розд.XX «Перехідні положення» ПКУ встановлені  особливості застосування положень про оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії протягом перехідного періоду, зокрема, звіт про КІК має бути поданий контролюючими особами одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи: першим звітним (податковим) роком для звіту про контрольовані іноземні компанії є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року - звітний період, що розпочинається у 2022 році). Контролюючі особи мають право подати звіт про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік.

При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.


Оподаткування іноземних доходів

ГУ ДПС у Київській області нагадує що відповідно до п.п. 170.11.1 та 170.11.2 п.170.11 ст.170 ПКУ, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація), та оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ - 18% .

Водночас,  ФО – резидент, яка отримала іноземний дохід та сплатила податки за межами України, для отримання права на зарахування сплачених податків повинна надати довідку від державного органу країни, де отримувався такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачене чинними міжнародними договорами України.


Щодо уступки грошового зобов’язання або податкового боргу платника податків третім особам

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п. 87.7 ст. 87 Податкового кодексу України, забороняється будь-яка уступка грошового зобов’язання або податкового боргу платника податків третім особам.

Варто зазначити, що положення п. 87.7 ст. 87 ПКУ не поширюються на випадки, коли гарантами повного та своєчасного погашення грошових зобов’язань платника податків є інші особи, якщо таке право передбачено Податковим кодексом України.


30 квітня 2024 року - граничний термін  сплати окремих податків і зборів та подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік

ГУ  ДПС у Київській області нагадує, що 30 квітня 2024 року є останнім днем сплати окремих податків та зборів:

- рентної плати за березень 2024 року за:

користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;  

користування радіочастотним ресурсом України;       

транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами/ нафтопродуктопроводами;      

транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;

-єдиного податку ЮО та ФОП – платниками ІУ групи за I квартал 2024 року;

- авансового внеску з податку на прибуток підприємств з пунктів обміну іноземних валют за квітень 2024 року;

-  плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) ЮО та ФОП (крім громадян) за березень 2024 року;

- ПДВ за березень 2024 року;

- акцизного податку за березень 2024 року;

- за березень 2024 року ПДФО від оподаткування доходів, нарахованих у вигляді:

 процентів на поточний або депозитний банківський рахунок;

 процентів на вклади члена кредитної спилки.

- ПДФО та військового збору за березень 2024 року з нарахованого, але не виплаченого доходу за березень 2024 року.

Також 30 квітня 2024 р. останнім днем подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік громадянами; фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність; фізичними особами – підприємцями, крім тих що обрали спрощену систему оподаткування, у т.ч. зареєстровані впродовж року або перейшли на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, або зі спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, на загальну систему оподаткування.


Комунікаційна податкова платформа – ефективний формат взаємодії податківців з інститутами громадянського суспільства та бізнес-асоціаціями

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що використовує всі можливості задля підтримки бізнесу, відкрите до діалогу та взаємодії з бізнес-спільнотою та громадськістю.

Для інформаційної підтримки та роз’яснення нормативної бази, розгляду звернень та надання відповідей на питання, що виникають у процесі діяльності платників податків, запроваджено комунікаційну  податкову платформу - дієвий формат роботи, який дозволяє виявляти проблемні питання та допомагає оперативно їх вирішувати.

Для детального розгляду окремих звернень організовуються зустрічі фахівців профільних підрозділів податкової служби Київщини з представниками бізнес-спільноти. 


ЗУ №3603: Зміни в способах подання заяв для добровільної реєстрації платником ПДВ, та/або про обрання спрощеної системи оподаткування, та/або про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій

ГУ ДПС у Київській області інформує, що 16 березня 2024 року набрав чинності Закон України від 23.02.2024 № 3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (далі – Закон № 3603).

Законом № 3603 узгоджено норми ПКУ з положеннями Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», відповідно до яких СГ можуть зазначити прохання про добровільну реєстрацію платником ПДВ, та/або про обрання спрощеної системи оподаткування, та/або про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій не лише під час державної реєстрації такої особи, але й під час подання заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу або про фізичну особу - підприємця, що містяться в ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (абзац третій п.183.7 ст. 183, абзац сьомий п.п.298.1.1 п. 298.1 ст. 298, абзаци сьомий та восьмий п.п.133.4.1 п. 133.4 ст.133 ПКУ).


СГ не мають права використовувати під час тимчасової (виїзної) торгівлі алкогольними напоями/тютюновими виробами ліцензію з іншого місця торгівлі

ГУ ДПС у Київській області інформує, що  відповідно до ст. 15 ЗУ від 19.12.1995 №481/95-BP, роздрібна торгівля, зокрема, алкогольними напоями (крім столових вин, а для малих виробників виноробної продукції алкогольних напоїв без додавання спирту: вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових) або тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання (у т.ч. іноземними суб’єктами господарювання) всіх форм власності, у т.ч. їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (тютюновими виробами) отримується СГ (у т.ч. іноземними СГ) на кожне окреме місце торгівлі.
СГ (у т.ч. іноземний СГ, який діє через свої зареєстровані постійні представництва) не може використовувати під час здійснення тимчасової (виїзної) торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами) ліцензію на право роздрібної торгівлі з іншого місця торгівлі. Для тимчасової (виїзної) торгівлі алкогольними напоями (тютюновими виробами) СГ (у т.ч. іноземний СГ) повинен придбати окрему ліцензію на роздрібну торгівлю за таким тимчасовим місцем торгівлі.


Чи є платником екологічного податку СГ (в тому числі ОСББ), який використовує дизельний генератор під час відсутності електроенергії у період воєнного стану

ГУ  ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до п. 240.1 ст. 240 ПКУ, платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема, викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.

Стаціонарне джерело забруднення - підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (п.п.14.1.230 п.14.1 ст.14 ПКУ).

ЗУ від 13.12.2022 № 2836-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» тимчасово, на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування, для цілей застосування розд. VIII (Екологічний податок) ПКУ, із визначення стаціонарних джерел забруднення (в значенні п.п. 14.1.230 п. 14.1 ст. 14 ПКУ) виключені електрогенераторні установки, що класифікуються за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД.

Таким чином, у власників електрогенераторних установок, що класифікуються за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД, не виникають податкові зобов’язання з екологічного податку.


Кампанія декларування податку на прибуток: в які терміни подається Податкова декларація з податку на прибуток підприємств

ГУ  ДПС у Київській області нагадує, що наразі триває кампанія декларування податку на прибуток підприємств за І квартал 2024 року.

Згідно з п. 49.18 ст. 49 ПКУ податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:
- календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя) - п.п. 49.18.2 п. 49.18. ст. 49 ПКУ;

- календарному року, крім випадків, передбачених п.п. 49.18.4 п. 49.18. ст. 49 ПКУ – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року - п.п. 49.18.3 п. 49.18 ст. 49 ПКУ;
- календарному року для платників податку на прибуток (у тому числі платників частини чистого прибутку (доходу)), для податкової декларації (у тому числі розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку), яка розраховується наростаючим підсумком за рік, – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року - п.п. 49.18.6 п. 49.18 ст. 49 ПКУ.


Платники рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів

ГУ  ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до п. 256.1 ст.256 ПКУ, платниками рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів є лісокористувачі - юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, фізичні особи (крім фізичних осіб, які мають право безоплатно без видачі спеціального дозволу використовувати лісові ресурси відповідно до лісового законодавства), а також фізичні особи - підприємці, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами.


ФО можуть сплатити податки, збори, платежі в приватній частині Електронного кабінету за допомогою платіжної карти або QR-коду

ГУ  ДПС у Київській області інформує, що платник податків в меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету має доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу, зокрема, бюджетний рахунок на поточну дату.

Меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету надає можливість ФО після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної карти або за допомогою QR-коду. Для юридичних осіб можливість сплати податків, зборів та платежів через Електронний кабінет не реалізована.

З інформацією щодо сплати податків, зборів, платежів фізичними особами можна ознайомитись в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога» Електронного кабінету.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.


Отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю неможливо

ГУ  ДПС у Київській області інформує, що згідно з п.  1 частини другої ст. 22 ЗУ від 05.10.2017 №2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями встановлено, що ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за результатами перевірки відомостей (даних) про особу, отриманими у встановленому законодавством порядку з Єдиного державного демографічного реєстру, за паспортом громадянина України або іншими документами, виданими відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

Отже, отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (в т.ч. посвідченою нотаріально) неможливо.


Адреса: 04151, м. Київ – 151, вул. Святослава Хороброго, 5а

Телефон (факс): 246-23-40

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних