Ботулізм: Симптоми та профілактика серйозного захворювання
Ботулізм – це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання:
- копченостей, в’яленої та сушеної риби;
- консервів (овочеві, фруктові, грибні), особливо домашнього приготування;
- продукції, упакованої під вакуумом.
Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак.
Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюється ковтання і мова. З часом розвивається слабкість у м’язах, утруднюється дихання.
Щоб вберегтися від ботулізму:
- уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби невідомого походження;
- уникайте м’ясних та грибних консервів;
- не споживайте консерви домашнього виробництва, якщо сумніваєтесь у їхній якості;
- переконайтеся, що продукти зберігали та транспортували належним чином.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будьте обережні.